2011-10-26 / Bengt Nylén

Eget ljud i ljuddekodern

Här en beskrivning på hur man skaffar eget ljud för inläggning i ljuddekodern.

Det finns säkert personer i Sverige som kan detta betydligt bättre än jag men så här gör jag. Jag har lärt mig själv genom lite experimenterande så här följer min berättelse. För att klara nedanstående bör du ha hyfsat god PC-vana.

Ljudkällor

För att spela in eget ljud så behöver man en inspelningsapparat. Förr använde man små bandspelare men nu finns det betydligt smidigare anordningar. Jag har använt en digital diktafon typ Olympus VN-5500PC som jag köpt på Kjell & Co för ca 500:-. Det finns två sätt att få tag i lämpligt ljud. Ett sätt är att ge sig ut i verkligheten och spela in ljudet direkt från de lok du vill ha.  Tänk då på att du behöver flera ljud bla:

Dessutom behövs ljud för en massa andra funktioner på loket beroende på om det är ett ånglok, diesellok eller ellok. Det är alltså ganska mycket arbete och tidsödande. Det är ju inte så lätt att få tillgång till de lok du vill ha ljudet från så en bra genväg är att köpa en DVD där det lok du vill ha ljudet från finns med. Man kan överföra just det ljud du vill ha från DVD:n direkt till din PC men jag har spelat upp DVD:n i min PC över högtalarna intill PCn och spelat in ljudet på min diktafon. Fördelen med detta förfarande är att du kan se direkt på skärmen vad loket gör och spela in den scen du vill ha ljudet från. Det finns också en massa ljud som kan tappas från You Tube. Därefter överför du de filer du spelat in från diktafonen till lämplig mapp på din PC.

Bearbetning

Nu skall ljudet bearbetats.  Ljudet i min diktafon spelas in i filformat WMA och det måste först konverteras till wav som är det filformat som används i dekodrarna. Det kan du göra ganska enkelt i program som tex AVS Audio Converter 7 som kan laddas hem gratis från nätet. Detta program konverterar lätt från tex mp3 och WMA till wav. Innan du börjar använda programmet måste du ta reda på vilket filformat din dekoder kräver. Jag har jobbat med ljud-dekodrar från CT Elektronik och de vill ha, Mono, 8 eller 16 bit, 11 kHz eller 22 kHz typ wav. Detsamma fungerar även för Zimo och jag tror även ESU.  På bilden nedan är rätt inställningar gjorda för konvertering till wav, 16 bit och 22kHz. Bilden sparas i mappen som jag kallat T43.

Därefter skall ljudet behandlas i ett ljudprogram. Jag har använt Audacity som också kan laddas hem gratis. Starta Audacity och öppna den ljudfil du vill bearbeta från den ljudmapp du skapat. När du öppnar filen ser det ut som i bilden nedan. Här kan du kolla att du har rätt sorts fil. Uppe till vänster står det 22050 Hz och Mono. Det står även 32 bit float men det kan du bortse från.  Ljudfilen föregås av en reklamsnutt pga att det är ett gratisprogram men det gör inget. Vi skall ändå inte använda hela filen. Du nu kan lyssna på ljudet och bestämma vilken del du vill behålla. Du kan ändra höjden på staplarna så att du får lagom volym samt klippa ut ca 2 sek av det parti som du tycker är lämpligt för att ladda in i dekodern. Om du öppnar menyn ”Effekt” uppe i linjalen så ser du en massa användbara verktyg. Man kan få ljudet att tona in eller ut, förstärka eller minska ljudnivån, ändra tempo och tonhöjd osv. det är bara att prova och testa sig fram. Det går alltså lätt att utgå från lokljudet vid en viss hastighet och sen ändra ljudet för att simulera en fartökning. Det finns under Effekt och sen skrollar du ner till ändra hastighet. Det fordras ett antal timmars experimenterande innan man får ordning på detta.

När väl klippet är klart kan det se ut enligt bilden nedan. Där har jag lagt in en uttoning av ljudet bara som demonstration. Därefter kopieras ljudet in på lämplig plats i den mapp som du skall ladda upp till dekodern. Namnet på ljudfilen måste också in i den txt-fil som styr ljudbilden. Se artikeln ovanför.

Eftersom det är svårt att spela in alla ljud som behövs till ett lok så kan man utgå från ett liknade lok och lägga in några egna ljud i ljudbilden. 

Exempel 1: På nätet hittade jag ljudet av tyska V65. Den är ganska lika T21. Jag har använt denna grunduppsättning ljud men har bytt ut till rätt T21-ljud på motorn som jag tagit från en DVD med T21 som finns hos Leg Video. Även tyfonljudet togs från denna DVD. Så länge du bara använder detta ljud för eget bruk är detta ok. Man får dock inte sälja andras ljudupptagningar.

Exempel 2: Till ljudet för en T43 så utgick jag från det ljud som finns på CDn från Krios som jag fick medsänd då jag köpte CT Elektroniks programmeringskort ”Soundprog” och gäller en Nohab-diesel. Sen har spelat in en T43 som fanns vid Dieseldagarna i Ängelholm i fjor när den gick på tomgång och när den accelererade. Detta ljud har jag behandlat och lagt in på lämplig plats i den ljuduppsättning som var gjord för Nohab.

Det finns många sätt att få till lämplig ljudbild men var bered på att det tar tid. Det är ganska kul att ha eget ljud i sina lok som avviker från det som finns att köpa i färdigprogrammerade ljuddekoders. Dessutom finns ju inte ljud för alla typer av lok att köpa färdigprogrammerade i dekoders.

 

Här kan du ladda ner nämna program:

AVS Audio Converter http://www.avs4you.com/AVS-Audio-Converter.aspx

Audiacity http://audacity.sourceforge.net/download/