Författare Bengt Nylén Uppdaterad 2012-11-17

Programmering av CT Elektroniks ljuddekodrar

Nedan hur man gör programmeringen som DOS-programmering. Det går sannolikt att göra programmeringen från Windows också men det har jag inte lyckats med. När man köper programmeringskortet så medföljer en CD på vilken det finns ett program att köra i Windows men det funkade inte i Vista i vart fall.

1.      Köp CT-Elektroniks programmeringskort. Det heter Soundprog och kostar Eur 69 hos Krois Modell.  Du får då med en CD med över 100 st ljud på lok från Tyskland, Frankrike, Österrike och USA.

     

2.   Om inte PC:n är försedd med en Seriell utgång så införskaffa ett kort till detta och installera i PC:n. Har din PC ingen seriell utgång så köp ett kort hos tex Kjell & Co med nr 38742. Det kostar 349:-. Detta gäller om det är en stationär PC. Det finns för en seriell utgång också men till nästa samma pris så köp detta som har dubbla. Det kan vara bra att ha till något annat.

3.   Anslut programmeringskortet till den seriella utgången.

4.  Kolla vilken nummer den seriella utgången har. Kolla i Enhetshanteraren. Kolla under "Portar (Com och LPT)".

5.  Om du har en laptop utan seriell utgång så kan du sannolikt använda en adapter USB-Seriell tex nr 38885 från Kjell & Co. Den kostar 249:-. Detta har jag dock inte testat. Det är alltid bättre med en riktig seriell utgång enligt ovan.

6.  Anslut spänning till programmeringskortet enligt anvisning. Har du en Booster typ Lenz LVZ 100 kan du ta spänning från U och V.

7. Anslut programmeringskortet till en lös skena som loket står på.

8. Gör en mapp direkt i C-roten. Jag kallade min mapp ct.

9. Därefter konfigurerar du ljudfilerna så som beskrivits i anvisningen för Programmeringsenheten och lägger dessa i mappen ct.

10.  Sen gör du en mapp för just ditt aktuella lok och lägger i mappen ct. Jag döpte min mapp till G5 eftersom det var ljudfiler till ett G5- ånglok. I mappen G5 lägger du de ljudfiler som skall användas för just detta lok. Jag använde det ljud som är från tyska BR55 som i stort sätt är samma lok. Notera vad namnet är på txt-filen. Min hette damplist.txt .

11. Därefter går du in i kommandopromten. Den hittar du tex genom att skriva cmd i sökfunktionen. Då dyker cmd.exe upp. Klicka på cmd.exe.

12. När du öppnat kommandopromten skriver du enligt exemplet nedan:

Fyll sen på så du får en färdig rad enligt nedan::

c:\ct\G5> fillflash X damplist.txt cv-e.dat

Sen klickar du på enter och filerna rasslar iväg in i ljuddekodern. X ovan ersätts med det nummer på den seriella utgången som just du har på din dator (min heter 7). txt-filen kan heta damplist.txt  eller något annat. Damplist.txt ligger i mappen G5 tillsammans med alla ljudfilerna i wav-format.

P.BAT-filen

Inmatningen av ljudfilerna kan också ske via en P.BAT-fil. På Krois CD ligger det en P.BAT-fil för varje lok.  Den måste dock redigeras så att den stämmer med den com-port så du har. Det är angivit 1 som standard men ändra till det nummer du har på din com-port.  P-BAT-filen skall efter redigering se ut så här: fillflash 7 damplist.txt cv-e.dat. 7 är det nummer jag har på den seriella utgången. damplist är vad txt-filen heter till ångloken på Krois CD men måste ev justeras till det du kallat txt-filen. När väl P.BAT-filen är rätt så kan du bara klicka på P-BAT-filen och programmeringen sätter ingång. Denna metod är mycket smidigare att använda.

Konfigurering av ljudfilerna

Vid ljudprogrammering av dekodrar så laddar man in ljudfiler i wav-format i dekodern. Dessa wav-filer kan man få på olika sätt. Vid köp av programmeringsenheten SoundProg från Krois Modell i Österrike så medföljer en CD med en massa lokljud. Inga svenska lok men många av ljuden går att använda efter anpassning ändå. Det går också att hitta ljudfiler på nätet på många lok, även på svenska.

När man blivit varm i kläderna så kan man plocka samman ljudfiler från andra källor. Jag bytte tex ut den tyska visslan mot en svensk vissla som jag hittade på nätet. Man kan också spela in ljud själv från ett lok i verkligheten eller ta ljudet från en DVD. Detta får dock bli ett annat kapitel.

Mappen för varje lok skall innehålla:

Här nedan redogör jag för hur ljudfilerna konfigureras i Trans ljuddekodrar. Trans ljuddekodrar av senare versionen typ SL51-4 och SL75 har 125 olika slots för inläggning av ljudet. Äldre versioner har bara 87 slots.

Slot 1-14 används enbart för ånglok.

De olika wav-filernas namn kan du välja fritt men de bör inte vara för långa. Jag har inte koll på hur långa namnen kan vara men upp till 10 siffror/bokstäver går bra. Inga ö, ä och å. Damplist.txt kan se ut som du ser här. Om du klickar här så får du upp en förklarande lista på vad de olika sloten betyder. Det visade gäller för SL51-4 och SL75.

För SL76 måste man lägga till **Mega168 rakt under **4.Generationen. Samma ljuduppsättning kan användas för SL76 som för SL51-4 och SL75. Dessutom måste man använda Fillflash 7.0 eller senare. Kan laddas ner här fillflash7.0.exe

När man köper ett programmeringskort från tex Krois Modell i Österrike så medföljer en CD med en massa lokljud. Mest lok från Tyskland, Österrike och USA men med dessa som grund kan man skapa ljud för många svenska lok också. Även N-modell i Sverige säljer Trandekodrar men ingen programmeringsutrustning och endast begränsat med lokljud. Mitt förslag: Köp Soundprog från Krois så får du med en bra ljud-CD.

Det går att hitta svenska lokljud på nätet. Se bla nedan.

Länkar: